Pályázatok / Művelődési ház energetikai korszerűsítése Káldon

Művelődési ház energetikai korszerűsítése KáldonProjekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-VS1-2022-00009

Kedvezményezett neve: KÁLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Konzorciumi partner: Vas Megyei Önkormányzati Hivatal

A projekt címe: Művelődési ház energetikai korszerűsítése Káldon

Szerződött támogatás összege: 142 139 999 Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.06.30.

 

A fejlesztéssel érintett Káld, Berzsenyi utca 5. szám alatt található Művelődési Házat a helyi közösség intenzíven használja, ezért települési Önkormányzat érdeke és igénye az épület folyamatos karbantartása és felújítása, melyet az elmúlt években anyagi lehetőségeik szerint elvégeztek. Az utcafronti nyílászárók cseréje is megtörtént, mellyel jelentősen nőtt az épületet használók komfortérzete, azonban az épület többi része jelentős felújításra szorul, melyre a pályázat nyújt lehetőséget.

Az épület utcával párhuzamos gerincű, földszintes, magastetős, hagyományos építési móddal épült. Energetikai felújítása és korszerűsítése időszerű, műszaki megoldásai elavultak, fűtése helyi konvektorokkal megoldott, mely ma már nagyon korszerűtlen és nem energia hatékony. Villanyszerelése és gépészeti vezetékei, mellékhelyiségei szintén korszerűtlenek. Az épület jelenlegi üzemeltetése gazdaságtalan, energiavesztesége magas, ennek következtében a fenntartási költségek is jelentős terhet rónak az Önkormányzatra.

 

A Művelődési Ház jelenlegi szabványpala héjalása azbesztet tartalmaz, így ennek cseréje szükséges, melyet követően új, cserepes lemez héjazat készül. A tetőre 30 db 380W-os napelem elhelyezését is tervezzük.

A fejlesztést követően központi fűtés kerül kiépítése, melynek hőtermelője hőszivattyú és kondenzációs gázkazán lesz. Az új hőleadók lapradiátorok lesznek. A melegvíz ellátást továbbra is villanybojler biztosítja majd.

A gépészeti rendszerek korszerűsítése mellett az elektromos hálózat is megújul, a felújítás során korszerű LED világítótestek kerülnek felszerelésre.

A beruházás során az akadálymentesítésre vonatkozó követelményeknek megfelelően az épületek megközelítését a kialakításra kerülő akadálymentes parkolóból biztosítjuk és az épület előteréből/fogadóteréből nyílóan egy akadálymentes mellékhelyiség is kialakításra kerül.

A tervezett energetikai felújítások:
-        12 cm-es grafitos homlokzati szigetelés
-        lábazat hőszigetelése: 10 cm XPS
-        padlásfödém hőszigetelése 25 cm vastagságban
-        régi nyílászárók cseréje 3 rétegű üvegezésű nyílászárókra
-        központi fűtés kiépítése: hőtermelők: hőszivattyú és kondenzációs gázkazán bivalens üzemben,
-        új hőleadók és szabályozás beépítése;
-        napelemes rendszer beépítése az épületek villamos energia igényének fedezésére

A projekt megvalósítása után az épület korszerű, a mai követelményeknek megfelelő energetikai besorolást kap, a szén-dioxid kibocsátás jelentősen csökken, az épület fenntartási költségei szintén jelentősen csökkennek, valamint nem utolsósorban a használók (dolgozók, a település lakossága) komfortérzete jelentősen javul.

A tervezett fejlesztések az épület energiafelhasználásának jelentős csökkenését, illetve a meglévő, fosszilis energiahordozókra támaszkodó fűtési rendszer részbeni kiváltását is eredményezik.


« Vissza az előző oldalra!

Káld Község Önkormányzata - Magyar