Trianon 100

2020. június 07., 11:24

"Határ minket el nem választ, hisz egy nyelven szólunk az Istenért!"

A trianoni tragédiára emlékezve június 4-ét a magyar Országgyűlés 2010-ben a Nemzeti összetartozás napjává választotta. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: "a több állam fennhatósága alé vetett magyarság minden tagja a közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme." Amíg a magyarság egészében megvan az összetartozás tudata, az egymásért érzett felelősség, az önző egyéni érdekek és anyagi javak hajszolása helyett a nemzet érdekeiért vállalt szolgálat, addig ez a nemzet erősödik. A történelem során minden nagy ellenfelet, amely legyőzött minket, túléltünk. Nem gondolható, hogy nacionalizmus vagy revizionizmus, ha egy nemzet nem akarja sárba tiporni vagy örökre elfelejteni saját történelmét, hanem kellő méltósággal visszaemlékszik, és ha szükséges, együtt gyászol, vagy példát merít és tanul múltjából: "rendezni végre közös dolgainkat, / ez a mi munkánk; és nem is kevés.'

Káld Község Önkormányzata 2020. június 4-én 16:30 órakor tartotta Összetartozás napi megemlékezését a Szele Péter Közösségi Téren. Csatlakozva a Keresztény Értelmiségek Szövetségének kezdeményezéséhez, csak úgy, mint a többi településen Káldon is pontban 16:30 perckor szólaltak meg a harangok 100 másodpercen keresztül. A kitűzött időpontot az adta, hogy pontosan ebben az időben írták alá a békeszerződést Trianonban. A 777 csapatának felhívásának eleget téve közösön imádkoztuk el a Miatyánkot. Az iskolások műsora után Nagyné Bognár Katalin alpolgármester mondott beszédet, majd leleplezte a 100 éves évfordulóra készült emléktáblát. 

A megemlékezésről Czeglédi Júlia készített egy rövid videót, mely a következő linkre kattintva tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=rjr4R1EryrQ« Vissza az előző oldalra!


Káld Község Önkormányzata - Magyar