Maszkáztak is a káldiak az erdélyi testvérfaluban

2017. szeptember 07., 09:27

Maszkáztak is a káldiak az erdélyi testvérfaluban

Káld - Káldi Napraforgók Egyesülete - A Bethlen Gábor alap támogatásával Káld küldöttsége Erdélyben ünnepelte augusztus 20-án az államalapítást, hagyományt teremtve ezzel Csíkszentimrén.

A délelőtti szentmisén megszentelték Káld és Csíkszentimre községek új kenyerét, majd a plébánia udvarán a két település értéktárainak kiállítását és termékkóstolóját tartották, melyen a helyi lakosok nagy számban vettek részt. Örömmel kóstolgatták a káldi lekvárokat, szörpöket, házi kolbászt, lecsót, töpörtyű-krémet, gyümölcspálinkát, valamint megtekintették a káldi értéktár munkáját összefoglaló tablókat. Erdélyi ízeket is lehetett kóstolni: különböző ízesítésű sajtokat, ordát, áfonyalekvárt, Csíki sört, köményes és borókapálinkát.

Az esti programon az ünnepi beszédet Káld község alpolgármestere, Dominekné Bándoli Bernadett mondta. Őt követte a Káldi Napraforgók Egyesületének műsora, majd a csíkszentimrei Fehér Liliom néptánccsoport vajdaszentiványi táncokat mutatott be. Ezt követte a káldiak „Felcsíki táncok” koreográfiája, majd együtt táncolt a két tánccsoport felcsíkit. A közönség nagy tapssal jutalmazta a fellépőket. A műsor után a kultúrotthon udvarán tábortűz és koncert volt.

A pár napos program során hagyományok megismerésére is volt lehetőség. Ugyanis szombaton Csíkszentimrén lakodalom volt, ahol a küldöttség tagjai is részt vettek a „maszkázásban”. Be kellett öltözni, maszkot ölteni, hogy ne legyen felismerhető a „maszka”. Így vonult a csapat a lakodalomba, ahol az ajándék és a jókívánságok átadását követően megtáncoltatták a násznépet.

A rövid, de tartalmas találkozó során a testvér-települési kapcsolatok tovább mélyültek, új kapcsolódási pontokra derült fény. A közös programok közelebb hozták egymáshoz a résztvevőket, akik már elkezdtek újabb terveket szövögetni a további kapcsolattartásra.

További fotók a galériában elérhetőek!

 

Káldi Napraforgók Egyesülete

Maszkáztak is a káldiak az erdélyi testvérfaluban


« Vissza az előző oldalra!


Káld Község Önkormányzata - Magyar