Káld és Csíkszentimre kulturális öröksége

2019. november 14., 14:06
Káld és Csíkszentimre kulturális öröksége

Testvér-települési együttműködések

2019. július 26. és 28. között ismét vendégül tudtuk látni Csíkszentimre testvértelepülésünk küldöttségét a Bethlen Gábor Alap támogatásával.  A három napban vendégeink, akik szinte már hazajönnek Káldra, látogatást tettek Sárváron, részt vettek a Káldi Értékfesztivál programjain, a kiállításon településük értékeit fotók segítségével mutatták be, délután táncosaik mezőségi és vajdaszentiványi táncokat táncokkal mutatkoztak be. Vasárnap együtt ünnepeltünk a szentmisén, délután pedig „Egy perc és nyersz” vetélkedőn próbálhatták ki ügyességüket a csíkszentimrei fiatalok a kultúrházban a káldi fiatalokkal együtt.

A rövid látogatás során sok alkalom nyílt beszélgetésre, egymás örömeinek, gondjainak megismerésére is.

                                                                                                  Dominekné Bándoli Bernadett

                                                                                                                alpolgármester

Októberfeszt 2019.

Káld község önkormányzata meghívást kapott az erdélyi Csíkszentimre községtől az első Októberfeszt rendezvényükre, melyet október 18-20 között tartottak.

A két település 11 éve létesített testvértelepülési kapcsolatot, azóta szinte minden évben sikerül találkozni vagy egyik, vagy másik, legjobb esetben mindkét településen. A mostani nagyszabású eseményre Káldról a képviselő testület tagjai és civil szervezeti tagok utaztak.

A program nagyon tartalmas volt, szinte minden percünk be volt osztva. A polgármesteri hivatal dolgozói és a helyi tanács tagjai közösen, összefogással szervezték és vezényelték le a programokat, mindenki találhatott és talált is kedvére való szórakozást. Volt élményvonatozás a faluban, vetélkedő gyermekeknek, focimeccsek, freestyle foci bemutató, traktoros felvonulás, fogathajtó és rönkhúzó verseny, látványos lópatkolás és tehénvasalás, kulturális programok, előadások. Szombaton este tartották a Faluszépe versenyt, ahol a csinos helybéli lányok bemutatkozása mellett volt néptánc és társastánc bemutató, illetve a Székely Góbék műsorán is jól szórakozott a közönség. A vasárnapi szentmisén együtt imádkoztunk magyar hazánkért, a Kárpát-medence összetartozásáért.

Külön a vendégek részére szerveztek nekünk egy kirándulást a környező hegyekbe, ahonnan csodás kilátás tárult elénk: a Csíki medence nagy részét láthattuk. A látvány egyszerre volt szemet gyönyörködtető és lelket melengető.

A találkozás barátainkkal ismét nagy örömet szerzett mindannyiunknak. Sokat tanultunk tőlük és volt alkalmunk szőni további terveinket az együttműködés terén.

                                                                                                                     Nagyné Bognár Katalin

                                                                                                                             alpolgármester

 


« Vissza az előző oldalra!


Káld Község Önkormányzata - Magyar