Helyi identitás és kohézió TOP / Beszámoló a részvételi fórumokról

Beszámoló a részvételi fórumokról

Beszámoló a részvételi fórumokról

Beszámoló a részvételi fórumokról

 

A részvételi fórumok körülményei:

Eddig 2 alkalommal rendeztünk részvételi fórumot a helyi Faluházban. A Cselekvő Közösségek - aktív közösségi szerepvállalás projekt módszertani útmutatója szerint a részvételi fórumok olyan nyilvános találkozók, melyeken a helyi közösséget foglalkoztató problémákat járjuk körbe azért, hogy a problémákra megoldásokat találjunk. A fórumok célja a közösségfejlesztési folyamatok és a közösségi programok megvalósításának végigkísérése.

A részvételi fórumok célcsoportjai:

  • ​civil szervezetek és szakkörök
  • helyi intézmények
  • település vezetői
  • település kulcsemberei

 

1. Részvételi fórum:

Az első részvételi fórum (június 4.) sokakat megmozgató esemény volt. Ezen a település társadalmát érintő kérdések kerültek napirendre. A nagyobb létszámra való tekintettel a programot a Faluházban tartottuk. A település vezetői részéről polgármnester úr tartott tájékoztatást a falu jelenéről és jövőjéről. A jelenállapot és a kövőkép felvázolását követően a résztvevők tájékoztatást kaptak a projekt jelenlgi állásáról. A fórum jó hátteret adott ahhoz, hogy a találkozó résztvevői elmondhatták nehézségeiket, javaslataikat a falut, illetve a település egyes részeit érintő elképzeléseiket illetően. A részvételi fórum támogatta azt a polgári attitűdöt, hogy a tagok ne csak érezzék, hanem éljék is át azt, hogy a település mindannyiuké, annak örömeivel és nehézségeivel együtt. A lakosság aktív részvételével megvalósuló esemény egyfajta tanulási folyamat is volt, hiszen a hozzászólók nem csak kérdeztek, hanem módszereket, javaslatokat fogalmaztak meg az egész település és a közösségfejlesztés területével kapcsolatosan is.

A fórum egyértelműen alátámasztotta azt, hogy szükséges és van is igény a lakosság tudatos megszólítására. Az aktív részvételt nagyban segített, hogy a résztvevők egy jó része már a közösségi beszélgetéseknek is résztvevője volt. Ilyen módon volt egy fonal, amit lehetett a helyi társadalommal közösen szőni. A résztvevők készséges válaszokat kaptak a felmerült kérdésekre. Sok esetben a megoldások  már csoportos munka keretében kristályosodtak ki. A projekt szakmai vezetője ismertette az eddig elvégzett feladatokat, és kérte a fórum résztvevőit is, hogy vállaljanak szerepet az információk továbbításában, az egyes tématerületek kisközösségekben való továbbgondolásában.A részvételi fórum kreatív együttműködésben valósult meg. Ez a társadalmi párbeszéd hasznosan szolgálta a projekt tevékenységeinek megismerését, a projekt egészével való azonosulást, a közösségi rálátás mellett mennyire fontos az egész településben való gondolkodni és cselekedni tudás képessége. A megbeszélésen felmerült a települési értéklánc fogalma, amit a közösségi felmérés során bejött információkra alapozva majd a helyi kisközösségek tudnak továbbfejleszteni. A találkozó egy másik konklúziója a közösségi érdekképviselet, érdekérvényesítő képesség fókuszba helyezésében is megnyilvánult.

Résztvevők száma - Jelenléti ív szerint 47 fő.

2. Részvételi fórum:

A második részvételi fórumot június 29-én, szombaton rendeztük, ismét a helyi Faluházban. Ezt az alkalmat lakossági fórumnak szántuk, hiszen szerettük volna minednkinek bemutatni a projekt szempontjából fontos dokumentumokat, illetve a közösségi felmérés lezárásával, egy prezentációval készültünk a település lakóinak.

A projekt keretében alkalmazott közösségfejlesztő munkatárs - Németh Lilla Gitta - ismertette a jelenlévőkkel a közösségi felmérés eredményeit, majd válaszolt a felmerült kérdésekre is. Mindezek után tájékoztattuk a résztvevőket az elkészült rendezvénynaptár végleges programjairól.

Résztvevők száma - Jelnléti ív alapján 60 fő.

Az eddig megvalósított két részvételi fórum egyértelműen visszaigazolta, hogy szükség van a településen ezen közösségi párbeszéd módszerére. A helyi lakosok elköteleződését a cselekvő részvétel mérhető módon tudja javítani, és erről a jelenlévők is egyértelműen pozitív üzeneteket csatoltak vissza. Természetesen a részvételi fórumok a következő időszakokban is folytatódni fognak. A projektvezetés feladata az, hogy ezt az aktivitást fenntartsa, erősítse a továbbiakban is. A település "kemény magja" minden rendezvényen nagyon szívesen részt vesz és segít, próbálják a többi kevésbé aktív lakókat is beszervezni a programok és rendezvények látogatásába.
« Vissza az előző oldalra!

Káld Község Önkormányzata - Magyar